2 gru 2015

Recipe for gingerbread... [BLOGMAS #2]

  Witam Was już w drugim blogmasie!
Mam nadzieję, że niektórym przydały się moje rady dotyczące prezentów (PRZECZYTAJ) i skorzystaliście z nich, a raczej - skorzystacie, bo Mikołajki i Wigilia dopiero przed nami :)
 A tymczasem zapraszam was na drugą poradę - tym razem w sprawie świątecznych pierniczków!


     Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, czym są PIERNIKI. 
Są to ciastka, ciasto, jak i inne ciekawe formy, jakie można przyrządzić z tego 'wypieku". Możemy je robić bezo okazji, ale i tak wiemy, że najlepiej smakują w święta, i to te przygotowane przez mamę lub babcię. 
Kruche, twarde, miękkie, smaczne, niedobre - każdy piernik jest wyjątkowy. Ty też możesz się tak poczuć, po jego zjedzeniu :)

  Goszczą na naszym stole tylko na chwilkę, bo i tak w sekundę z niego znikną, więc może lepiej jest się przygotować od razu i już zacząć je piec? 
Owszem, możemy je kupić w każdym markecie, piekarni, cukierni, ale i tak to, co wyjdzie spod naszych rąk będzie obfitowało w ten jedyny w swoim rodzaju klimat. 

Poniżej przedstawię Wam przepis na pospolite pierniczki! Spróbujcie je zrobić!

 Składniki:
  • 500 g mąki
  • 20 dag miodu,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany

  • łyżeczka sody,
  • opakowanie przypraw do pierników (polecam CYKORIĘ)



WYKONANIE


 Na stolnicę posypać mąkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
 Ugniatać. 
Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm
Wykrawać pierniczki fajnymi foremkami!
Ułożyć je na blaszkę.
 Ustawić piecyk na temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
Piec 15 minut. 



Dodatkowe Czynności 


Nie zapominajcie, że gotowe pierniczki możecie potem udekorować według własnego pomysłu! Może to być czekolada, wzorki z lukru, słodka posypka, jakieś kuleczki, polewy! No i możemy też je po prostu zostawić, aby zmiękczały (w moim przypadku wystarczy tydzień, półtora) - i wtedy będą wystarczająco kruche, aby się nimi zajadać. 


Jest to też bardzo fajny podarunek pod choinkę!


Ja bardzo lubię jeść pierniczki i w tym roku także nie zabraknie ich w mojej liście "potraw' bożonarodzeniowych. :) 
Mam nadzieję, że Wy także macie do nich sentyment i choć raz w życiu je zrobiliście. Jeśli nie - z tym powyższym przepisem możecie się zabrać do dzieła. 





SMACZNEGOO


Buziak!


4 komentarze:

  1. Kocham robić pierniczki z mamą. :D Robimy ich około 100. Niestety łakomczywość mojego brata sprawia, że na święta zostaje tylko 30 :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :)
    W tamtym roku piekłam z siostrami pierniczki.
    Najbardziej lubię je ozdabiać♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze zostawiam je takie, jakie są, bo i tak w święta mam pełno słodyczy :)
      Baardzo dziękuję za komentarz ! :*♥♥♥

      Usuń

UWAGA!
Wstąpiłeś do krainy sztuki i wiecznego pokoju na świecie, dlatego nie kłócimy się, nie obrażamy i nie przeklinamy!
Dziękuję za każdy komentarz :)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia