25 mar 2016

Przysmaki na Wielkanoc

Święta Wielkanocne już nas gonią, a to oznacza, że trzeba zacząć wielkie przygotowania!
Jak w każdym domu, oczywiście najważniejszą rzeczą jest tradycja religijna, a dopiero potem dbamy o najmniejszy szczegół.
Jednym z nich są POTRAWY wielkanocne.
Każdy może upichcić, co mu się podoba, ale z racji tego, że nie jest to pierwsze lepsze święto, mamy określone dania, przysmaki, które powinny znaleźć się i w koszyczku, i na stole.
Chyba nie będę musiała przypominać, co powinniśmy mieć w tak zwanej "święconce", ale to, co będziemy jeść potem.. ma znaczenie :)
Chleb, sól, pieprz, pisanki - to jedne z tych rzeczy, które można po prostu kupić. Oczywiście, możemy kupić wszystko, ale i tak najlepsze będzie to, co wyjdzie spod naszych rąk!
Dlatego w tym poście podzielę się z Wami paroma przepisami na świąteczne potrawy!
przepis na babka i jaja zmodyfikowany na podstawie przepisów ze strony ugotuj.to
1. Mazurek
Jeden z symboli wielkanocnych- dekorowane w różnoraki sposób, smaczne, małe, duże, okrągłe, prostokątne.
Składniki:
*Ciasto- 2 szklanki mąki * 200 g margaryny* 1/2 szklanki cukru pudru* 1 żółtko*
*Polewa- 125 g margaryny, 1/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru* 2 łyżki kakao* 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku* orzechy, rodzynki, migdały,skórka pomarańczowa itp.
Przygotowanie:
*Ciasto* 
Przesianą mąkę zmieszaj z cukrem pudrem i pokrojoną margaryną.
Następnie dodaj żółtko i zagnieć ciasto.
Z ciasto uformuj kulę i odstaw do lodówki a około 30 minut.
1/4 ciasta odłóż, resztę rozwałkuj na grubość 3-4 cm.
Na blaszce, wcześniej posmarowanej margaryną, uformuj kwadrat lub prostokąt z lekko podniesionymi brzegami.
Brzeg placka posmaruj białkiem i obłóż paskiem z wcześniej odłożonego ciasta.
Piecz 20 minut w temp.200-220 stopni C.
*Polewa*
Zagotuj rozpuszczoną margarynę, mleko, cukier i kakao.
Potem odstaw z ognia, dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
Masę rozsmaruj na upieczonym spodzie.
Następnie możesz udekorować, jak tylko chcesz!
Ja zrobiłam to rodzynkami/bakaliami i orzechami!
:)

2.Babka
Przeważnie kojarzona ze świętami- czekoladowa, piaskowa, ucierana,.. ale zazwyczaj.. wielkanocna ;)
Składniki:
*15 dag mąki ziemniaczanej* 10 dag mąki pszennej* 5 jajek* 20 dag cukru pudru* 2 torebki cukru wanilinowego* 1 szklanka oleju* 1 proszek do pieczenia* szczypta soli* 2 łyżki cukru pudru (na wierzch)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do około 175 stopni C.
Jajka utrzyj z cukrem waniliowym i pudrem.
Wlewaj powoli olej, stale ucierając.
Połącz obie mąki,z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z całą masą.
Formę do babki wysmaruj masłem.
Napełnij masą i wstaw do piekarnika.
Piecz przez godzinę.
Gotowe ciasto możesz udekorować jak tylko chcesz!- Lukrem, płynną czekoladą, posypką, masą śmietankową. :)

3. Szkockie jajka
Czyli w końcu coś, co w Polsce nie jest takie popularne, ale za to, jakie smaczne. Wystarczy poświęcić trochę czasu i będziemy mogli zajadać się daniem ze Szkocji.
Składniki: 
*10 jajek* 800 g kiełbasy* jeden posiekany szczypiorek* połowa łyżeczki gałki muszkatołowej* 1 łyżka musztardy* sól, pieprz* 125 g mąki* 150 g bułki tartej* olej* 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ugotuj 8 jajek przez 3,4 minuty, a następnie je obierz ze skorupki.
Wyciskamy mięso, dodajemy szczypiorek,zioła, gałkę i musztardę.
Solimy i pieprzymy, następnie lepiąc z masy kulki i spłaszczając je w placki.
Każde jajko obtaczamy w mące i obklejamy mięsną masą.
Następnie je panierujemy (mąka, 2 roztrzepanych jajkach,bułka tarta).
Rozgrzewamy olej, wkładamy jajka.
Smażymy je 4 minuty, i wykładamy.
Gotowe można podawać z rozmaitymi sosami lub sałatkami.

Jak widzicie, są to typowe smakołyki- brakuje jeszcze babeczek, serników, ale wydaje mi się, że to już każdy potrafi zrobić i każdy ma jakiś swój sposób na dania, czy  wymyślne jajka, czy może macie inne potrawy, których ja nie znam.
Podzielcie się, czy już coś robiliście, czy będziecie robić! Smacznego! ;*

A w międzyczasie chciałabym życzyć Wam wszystkiego dobrego w ten piękny czas- smacznego jajka, wesołego Alleluja, obfitych łask bożych i udanego Lanego Poniedziałku ;)
Buziak!

18 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam mazurka :D

    OFFICIAL PATTY (klik)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wszystko wygląda bardzo pysznie! :)
    Wesołych Świąt.
    OUURSELVES.BLOGSPOT.COM -KLIK

    OdpowiedzUsuń
  3. szkockie jajka wydaja sie pyszne!:) wesołych świąt! :*
    http://exality.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda przepysznie! Babkę już upiekłam..
    Szkockie jajka były kiedyś u mnie na świętach, nie posmakowały mi.
    A Mazurki uwielbiam!
    http://x-lauraxx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie mazurki są za słodki, bynajmniej te co jadłam w ostatnim czasie. Babka wygląda pysznie. A jajek w takim wydaniu jeszcze nie jadłam i nie wiem czy bym się skusiła, ale wygląda fajnie !

    goo-misek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie miałam okazji jeść mazurka, może za rok namówię mamę to spróbujemy, a babka musi być! Najlepsza jest ta od babci :)

    Buziaki :*
    KWITNĄCA PRZESTRZEŃ - ZAPRASZAM

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj mazurka to ja uwielbiam ;3
    http://lone-gunmens.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm.. pyszne są ciasta wielkanocne ;)
    mypinkdreams3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe pomysły!
    Zapraszam do siebie!
    www.thevogueboxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm... szkockie jajka, brzmi ciekawie :D. Fajne pomysły, może wykorzystam tak poza świętami ^^.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie, http://to-ja-niezdara.blogspot.com/

    Niezdara xx

    OdpowiedzUsuń
  12. ja jadłam mazurka w święta, ale w sumie malutko, tak dla smaku :D/Karolina


    Dwie Perspektywy Blog [Klik]

    OdpowiedzUsuń
  13. ja się w końcu nauczyłam robić pierwszy prawdziwy placek :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko wygląda tak smakowicie.. ♥ Jednak dieta nie pozwala..

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://lucky-veronica.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe pyszności *.*
    Pozdrawiam. wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

UWAGA!
Wstąpiłeś do krainy sztuki i wiecznego pokoju na świecie, dlatego nie kłócimy się, nie obrażamy i nie przeklinamy!
Dziękuję za każdy komentarz :)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia